Läkaren tyckte att vi skulle vänta med att testa mjölk igen tills han är minst ett, gärna två år. Är det vanligt att man väntar så länge?

Hej    Skillnaden mellan allergi och överkänslighet är mekanismer i immunsystemet medan symtomen... Läs mer

Hej! Min son på 3,5 månad tål inte mjölkprotein. Han reagerar med blodiga diarréer, oro och eksem. Inga tester är gjorda men tydlig förbättring vid mjölkfri ersättning och tydlig försämring när han får mjölk. Han får nu enbart Nutramigen. Läkaren vi har träffat tyckte att vi skulle vänta med att testa mjölk igen tills han är minst ett, gärna två år. Är det vanligt att man väntar så länge? Känns som lång tid. Ska man i så fall ge något tillskott av t.ex. kalcium när han blir lite större eller får han i sig tillräckligt ändå? Sen undrar jag vad det är för skillnad mellan överkänslighet och allergi? Kan man utifrån symtom veta om det är allergi eller överkänslighet och är det olika stor chans att "växa" ifrån? Tack på förhand! HR2013

Hej   

Skillnaden mellan allergi och överkänslighet är mekanismer i immunsystemet medan symtomen kan vara exakt desamma. För att ta reda på vad det är behövs provtagning, men i denna ålder är tyvärr oftast proverna inte till mycket hjälp på just födoämnesallergi.   

Hur länge man skall vänta efter att man slutat med mjölk varierar och beror till viss del på vilka besvären är. I de flesta fall, när det gäller mjölk i denna ålder, brukar jag prova var 6:e månad.   

Så länge barnet får tex Nutramigen behövs inget kalktillskott. Däremot när han slutar med bröstmjölksersättningen måste man ta ställning till ett eventuellt kalktillskott. Kalk finns i många livsmedel och också i tex kalkberikade havreprodukter. Men, de frågorna skall du ställa till dietisten som kan allt om det.   

Vänliga hälsningar 

Kent Åke Henricson 

Barnallergolog

Sonen blev bättre på Nutramigen men läkaren skrev ut Althéra. Nu gnäller han och får ont i magen. Är det skillnad på Nutramigen och Althéra?

Hej Båda produkterna är avsedda för dem som inte tål komjölksprotein men skiljer sig åt vad gäller... Läs mer

Hej Jag undrar över en sak mitt barn tål ej mjölkprotein så vi gick över till nutramigen som blev bättre för honom. Men när läkaren skrev ut på recept blev det althera men jag vet inte om det är någon skillnad och om han reagerar på nått i den men nu e han lika grinig och gnällig och får så ont i magen. Är det nån skillnad mellan nutramigen o althera. Är det möjligt att han reagerar så fast båda är mjölkfritt. Reaktion

Hej

Båda produkterna är avsedda för dem som inte tål komjölksprotein men skiljer sig åt vad gäller innehåll.För att kontrollera om det är Althera som orsakar problemet måste du återgå till Nutramigen. Om han då blir bra har du svaret.
Vänliga hälsningar

Kent Åke Henricson
Barnallergolog

 

Vi väntar tillökning och undrar om det finns en ökad risk att hon får samma allergi som vår son och vilka tecken bör vi vara observanta på?

Hej   Risken att få ett allergiskt barn ökar ju fler i familjen som har allergier. Men att det... Läs mer

Hej, Vi har en son som nu är 2,5 år och som nyligen växt från sin mjölkallergi. Den konstaterades när han var 6 mån och introducerades till barngröt och fick kraftiga nässelutslag vid kontakt med maten. Allergin konstaterades även med pricktest av barnläkare. Nu väntar vi snart tillökning och min fråga är om det finns en ökad risk att även hon har samma allergi och vilka tecken vi bör vara observanta på? Sonen hade inte magont men under hela amningsperioden (ca 9 mån) bajsade han löst efter varje mattillfälle, dvs ca var tredje timme dag som natt. Nu i efterhand undrar vi om detta kan varit en form av reaktion på den mjölk jag åt eller faller det under kategorin "helt normalt". Tacksam för svar.

Hej  

Risken att få ett allergiskt barn ökar ju fler i familjen som har allergier. Men att det skulle bli just mjölkallergi kan man aldrig veta. Symtomen på mjölkallergi hos späda barn kan vara allt från irritabilitet till svåra utslag, nässelutslag, magproblem med mera, Din sons problem under amningen kan mycket väl ha varit komjölksrelaterade. Så, att direkt svara på vad ni skall vara observanta på är svårt. Ni har ju lite att falla tillbaka på och om något inte verkar vara som det ska så bör ni kontakta BVC.  

Vänliga hälsningar

Kent Åke Henricson, Barnallergolog

Mitt barn äter Nutramigen och jag läser att man kan göra välling och undrar om Gyllenmust på havre är samma som havremust?

Hej, På nätet läser jag att den innehåller enbart havregryn. Innehåll i produkter kan ändra sig,... Läs mer

Hejsan Mitt barn är komjölksprotein allergiker och har ätit Nutramigen sedan 2 månaders ålder. Nu läser jag att man kan göra välling och jag undrar om Gyllenmust på havre är samma som havremust? Gyllenmust

Hej,

På nätet läser jag att den innehåller enbart havregryn. Innehåll i produkter kan ändra sig, det bästa rådet jag kan ge dig är att läsa på förpackningen, alltid. Om du inte hittar någon mjölk deklarerat kan du använda dig av den.

Ytterligare alternativ kan vara skrädmjöl (rostad och mald havre) som man hittar på de flesta hälsokosthyllor och/eller hälsokostbutiker. Man kan också "torrmixa" havregryn.

Och ännu fler recept hittar du på hemsidan.

Om din lille son är över sex månader kan man, förutom havre använda grahamsmjöl, rågmjöl, majsmjöl, bovetemjöl, etc.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat ska vi trots detta gå över till steg 2 när barnet är 6 månader?

Hej Andrea,    Energiinnehållet i färdigblandad Nutramigen 1 och Nutramigen 2 är lika högt, dvs 68... Läs mer

Hej! Jag undrar om det stämmer att 2an är mer energirik än 1an? Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat (som inte är ersättning) och har fortfarande ersättningen som sitt huvudsakliga näringsintag. Ska vi trotts detta gå över till steg 2 när barnet passerat 6 månader? Andrea

Hej Andrea,   

Energiinnehållet i färdigblandad Nutramigen 1 och Nutramigen 2 är lika högt, dvs 68 kcal/100 ml. Däremot innehåller Nutramigen 2 mer av vissa vitaminer och mineraler än Nutramigen 1, däribland kalcium. Rekommendationen är att byta till Nutramigen 2 när barnet är 6 månader, även om det tar lite tid med introduktionen av fast föda. På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa följande om introduktion av fast föda vid ca 6 månaders ålder: "Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram."   

Med vänliga hälsningar

Johanna Åkerström, leg. dietist  

Har i snart 1 månad gett vår dotter Althéra men hon reagerar på den med eksem över hela kroppen och klåda. Vilken Nutramigen vi ska prova?

Hej  Fram till 6 månader är det Nutramigen 1 LGG som gäller.    Vänliga hälsningar  Kent Åke... Läs mer

Hej! Vår dotter är 5 månader. Hennes pappa och bror har kraftig mjölkproteinallergi, och nu även hon. Har i snart 1 månad gett henne Althera men hon reagerar på den med eksem över hela kroppen och klåda. Min fråga är nu vilken Nutramigen vi ska prova, LGG eller AA? Elisabet

Hej 

Fram till 6 månader är det Nutramigen 1 LGG som gäller.   

Vänliga hälsningar 

Kent Åke Henricson Barnallergolog

Jag helammar min dotter som inte tål mjölkprotein och har nyligen börjat med smakportioner. Måste jag gå på en strikt mjölkfri diet?

Hej, Alla bäbisar är olika och alla mammor är också olika. Detta innebär att man behöver göra en... Läs mer

Hej! Jag har precis fått reda på att min dotter, precis 5 månader, inte tål mjölkprotein. Hon är en glad, nöjd och rund tjej. När hon var lite drygt 4 månader provade jag att ge henne mjölkersättning och hon reagerade genom att bli röd och prickig runt munnen och jätteledsen. Förra veckan gjorde vi pricktest som var positivt. Jag helammar och har nyligen börjat lite med smakportioner. Nu undrar jag om jag måste gå på en strikt mjölkfri diet? Hade jag inte gett henne mjölkersättning hade jag inte vetat att hon var allergisk. Hon har ett litet eksem i vecket mellan foten och benet men är annars frisk och glad. Vill gärna ha lite mjölk i kaffet...

Hej,

Alla bäbisar är olika och alla mammor är också olika. Detta innebär att man behöver göra en individuell bedömning från fall till fall. Den som är bäst lämpad att göra detta är läkaren som ställde diagnosen. Jag rekommenderar dig varmt att du rådgör med honom/henne och diskuterar ifall du behöver avstå och hur pass strikt du behöver vara i så fall.

Nu till frågan om lite mjölk i kaffet. Skulle läkaren råda dig att avstå från mjölk, skulle jag rekommendera dig att testa någon av de olika alternativ som finns i vanlig livsmedelsbutik, dvs mejeriersättningar baserade på ris, havre, soja eller kokos. En del föredrar de något fetare alternativen, exempelvis matlagningskräm eller ersättning för grädde. Drycken kan ibland "flocka sig" när man häller dem i kaffe. Det kan fungera bättre att värma upp dem innan man blandar med kaffet. Ytterligare ett alternativ är att använda mjölkfri vaniljglass; det finns havrebaserad och sojabaserad. När du prata med läkaren kan det vara bra att diskutera eventuellt användning av sojabaserad ersättning för din del.

De mjölkfria ersättningsprodukter tillgängliga i livsmedelshandel som jag nämner ovan är tänkta att användas i familjens mat och inte som ersättning för bröstmjölk. Till din lilla dotter är första hands valet bröstmjölk. I andra hand bör man välja komjölksproteinfri bröstmjölksersättning som dryck, att tillverka välling och/eller gröt av. Där du bor finns det förhoppningsvis dietist som erbjuder mjölkallergiskola. Hör på BVC, barnmottagning eller vårdcentral.

Du får gärna höra av dig med fler frågor och funderingar.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

Vi har sakta börjat med mjölk igen för att se hur dottern reagerar. I er folder står det använd produkter med "osynlig mjölk", vad menar ni?

Hej, Tack för att du påpekar detta, det är inte lätt för de som utformar material att veta alla... Läs mer

Hej, Jag ammar min dotter som nyligen blivit 6 månader gammal. Under 4 ½ månad har jag helt uteslutit mjölkprodukter och nu har jag börjat med att sakta prova med mjölk igen för att se hur min dotter reagerar på mjölkproteinet. I er folder står det att på dag 3 och 4 använda produkter innehållande "osynlig mjölk" tex bröd och korv... men vad menar ni med just "osynlig"? Är det exempelvis skummjölk? Tack på förhand Komamma

Hej,
Tack för att du påpekar detta, det är inte lätt för de som utformar material att veta alla gånger hur det ska uttryckas. Men "osynlig" mjölk menas att mjölk (eller mjölkprodukter) har använts i tillagningen, exempelvis mjölkpulver i bröd eller korv. Det står ibland "kan innehålla spår av mjölk", men då vet man inte ifall produkter innehåller någon mjölk eller mjölkprodukt överhuvudtaget. Därför är det bra att du smyger in mjölk i din kost genom att äta produkter tillverkade av mjölk.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist