När du fått reda på att ditt barn har mjölkallergi kanske du undrar vad du kan ge det för mat. Som tur är finns kostalternativ som läkaren kanske redan har gått igenom med dig.

Amning – eliminera mjölkprodukter från din egen kost

När du ammar övergår vissa av näringsämnena från de livsmedel du får i dig till barnet via bröstmjölken. Detta innebär att barnet kan få i sig mjölkprotein om du äter mat som innehåller mjölk, vilket kan leda till en allergisk reaktion. Detta är dock inte ett skäl till att sluta ge barnet bröstmjölk. Bröstmjölk är fortfarande den bästa näringen för din bebis. Läkaren kommer antagligen istället föreslå att du eliminerar alla mjölkprodukter från din kost.1

Mjölk- och mjölkprodukter som t.ex. yoghurt och ost är uppenbara källor till mjölk, men andra livsmedel som t.ex. bröd, flingor och salladsdressingar kan också innehålla mjölk. Mjölk måste enligt nuvarande märkningsföreskrifter märkas ut tydligt om de ingår i ett livsmedel. Det är viktigt att du läser livsmedelsetiketter noggrant eftersom produkter kan innehålla mjölk när man minst anar det. Exempel på komjölksprotein är t.ex. kasein och vassle. Du måste kanske hålla en helt mjölkproduktsfri kost i två veckor eller längre innan barnets allergiska reaktioner avtar. Även efter detta måste du fortsätta undvika mjölkprodukter tills barnet helt och hållet slutat med bröstmjölk eller tills läkaren rekommenderar att du återinför mjölkprotein i barnets kost. Gör detta endast enligt rådgivning och i samråd med läkare.

Specialnäringar som rekommenderas för barn med mjölkallergi

Spädbarn med mjölkallergi får allergiska reaktioner av komjölksproteinet som finns i vanliga modersmjölkersättningar. Hypoallergena specialnäringar är speciellt utformade för kostbehandling av spädbarn med mjölkallergi.

De två typerna av hypoallergena specialnäringar som kan rekommenderas för spädbarn med mjölkallergi är extensivt hydrolyserad specialnäring för lindrig till medelsvår mjölkallergi och aminosyrabaserad specialnäring för barn med svår mjölkallergi.

Extensivt hydrolyserade specialnäringar

Proteiner består av ett stort antal aminosyror – dessa utgör byggstenar som är sammanlänkade och bildar långa kedjor. Hos spädbarn med mjölkallergi tror immunsystemet av misstag att vissa komjölksproteinkedjor är skadliga och då uppstår en allergisk reaktion. Tänk dig att du delar upp dessa långa proteinkedjor till flera korta kedjor. Så ser komjölksproteinet ut i extensivt hydrolyserade specialnäringar, som t.ex. Nutramigen LGG®.

Komjölksproteinkedjorna i extensivt hydrolyserade  specialnäringar som t.ex. Nutramigen LGG® är så grundligt uppdelade i små beståndsdelar (hydrolyserade) att immunsystemet hos de flesta barn som har mjölkallergi inte längre ser mjölkproteinet som skadligt. Dessa produkter rekommenderas för barn med lindrig till medelsvår mjölkallergi. Ta reda på mer om lindriga till medelsvåra symtom vid mjölkallergi.

Aminosyrabaserade specialnäringar

I sällsynta fall kan barn med mjölkallergi få en svår allergisk reaktion mot komjölksprotein. De här barnen behöver en hypoallergen specialnäring som framställs av de enskilda byggstenarna i protein: aminosyror. Till skillnad från vanlig modersmjölkersättning där hundratals aminosyror är sammanlänkade för att bilda långa kedjor av mjölkprotein, eller extensivt hydrolyserade specialnäringar, där färre aminosyror är länkade för att bilda små proteinkedjor, så innehåller aminosyrabaserade specialnäringar  inga komjölksproteinkedjor. De specialnäringarna innehåller protein i sin enklaste form och består av individuella aminosyror, vilket är proteinets byggstenar. Aminosyrabaserade specialnäringar rekommenderas också för barn med multipel födoämnesallergi. 

En aminosyrabaserad specialnäring som t.ex. Nutramigen PURAMINO innehåller inget komjölkprotein och är avsedd för barn med svår mjölkallergi och multipel födoämnesallergi. Ta reda på mer om svåra symtom vid mjölkallergi.

 

 

Referenser:

1. Venter C et al. Clin Trans Allergy 2017;7:26.